Топ10 на Big Air – най-високите скокове в кайтсърфинга

февруари 28th, 2017

Миналата година беше премината границата от невероятните 25м. От началото на тази година  дали заради новите кайт екипировки или защото big-air riders станаха по-добри и технични,  но световните рекорди започнаха да валят. Поредният бе направен преди няколко дни 28.5 метра от един от най-добрите в дисциплината Big-Air Nick Jacobsen, спотът е Witsand/Южна Африка,  вятърът е бил доста добър за такива скокове 45knts (жалко, че нямаше толкова силен вятър и по време на KingOfTheAir 2017), а кайт екипировката е била на Cabrinha.
С тези темпове очакваме съвсем скоро някой от професионалните кайтсърфисти да мине 30м!

кайт сърф топ10 скокове

Woo Kitesurf Big Air | All-Time Top10 | 22th February.2016

1. Nick Jacobsen, 28.5 meters
2. Joshua Emanuel, 27.5 meters
3. Gijs Wassenaar, 26.3 meters
4. Sebastien Cattelan, 26.2 meters
5. Ben van der Burg, 25.6 meters
6. Aaron Hadlow, 24.8 meters
7. Didier Meliani Diez, 24.8 meters
8. Ross Player, 24.4 meters
9. Oswald Smith, 24.4 meters
10. Arco Sonneveld, 24.3 meters

Кайтсърф Регата “Приморско есен 2016”

септември 6th, 2016

кайт сърф промирскоКайтсърф Регата “Приморско есен 2016”
10-11.09. 2016г. гр. Приморско

1. В регатата ще бъдат включени следните дисциплини:
– Course racing
– Hаng time
– Free style (Best trick)
1.2 За всяка от трите дисциплини ще има отделно класиране и награди.
1.3 В тази проява ще се дават точки за Българската ранглиста по Кайтсърф за 2016г. от първо до шесто място за дисциплината Course racing и Hаng time.

2. ОРГАНИЗАТОР
2.1Организатори на регатата е : “СЪРФ КЛУБ  КОРАЛ” и Община гр. ПРИМОРСКО
За контакти: Христо Нешев,тел.: 0887 674025 Е-mail: koral@bulsaf.bg
2.2 Регатата е организирана според условията и  изискванията на ISAF и International Kiteboarding Class Association (IKA) .

3. МЯСТО НА ПРОВЕЖДАНЕ
3.1 Регатата ще се проведе в гр.Приморско, Южен плаж, зона втора кула ММЦ
3.2 Приблизителни прогнозни условия по време на проявата ще бъдат обявени 3 дни преди проявата или ще се задейства т.4.8 от тази ПС.

4. ПРАВИЛА
4.1 Състезателните Правила по Ветроходство 2013-2016
4.2Наредбата на БФВ
4.3Тази Покана за Състезание(ПС) и Състезателните Инструкции(СИ)
4.4 При конфликт между (ПС) и (СИ), ще се прилагат (СИ).
4.5 При негативна ветрова прогноза Организатора си запазва правото да пренасрочи Регатата за по късна дата, като обяви официално това три дни предварително.

5. При регистрация всеки участник трябва да представи в регатния офис следните документи:
– Попълнена заявка за участие
– Копие от застраховка живот и копие от застраховка към трети лица.
– Копие от удостоверение за членство в Националната Асоциация.
– Разрешение за участие от родители при състезатели под 18г.
– Медицинско за предсъстезателен преглед.

6. ПРОГРАМА
6.1Регатата ще се проведе при следната програма:

10.09.събота
• 09.00 до 11.00.- Регистрация в регатния офис
• 11.15ч. -Техническа конференция
• 12.00ч. – Предупредителен сигнал за първа гонка

11.09 неделя
• 11.00 ч – техническа конференция
• 12.00 ч – предупредителен сигнал за първа гонка за деня.
•  Предупредителен сигнал за  гонка след 16.30 ч няма да бъде даван.
• 17.00 ч – награждаване

7. РЕКЛАМИРАНЕ
7.1Реклама се разрешава съгласно Кодекса за рекламиране на ISAF, Разпоредба 20 – категория ”С”. Състезателите са длъжни да носят предоставените от Организатора рекламни материали.

8. ЕКИПИРОВКА И ИНСПЕКЦИЯ
8.1 Отговорност на всеки състезател е неговата екипировка – борд, крило, линии, облекло да отговарят на класните правила за участие в състезания.

8.2 При проверка от инспектор по време на състезание всеки участник е длъжен да предостави за проверка цялото си налично оборудване и екипировка.

9. ИДЕНТЕФИКАЦИЯ
9.1 Всеки състезател е длъжен да носи номер по време на регатата, различаващ го ясно от останалите състезатели, който се получава по време на регистрацията.

10.  Личната спасителна жилетка е задължително за всички състезатели под 17-годишна възраст.

11 ОФИЦИАЛНО ТАБЛО ЗА СЪОБЩЕНИЯ
11.1 Официалното табло за съобщения ще бъде разположено  непосредствено до Регатния офис.

12. СЪСТЕЗАТЕЛНИ ИНСТРУКЦИИ
12.1 Състезателните инструкции ще бъдат предоставени по време на регистрацията, както и подробности от социалната програма по време на проявата.

13. АЛТЕРНАТИВНИ НАКАЗАНИЯ
13.1 Ще важи точковото наказание съобразно правило 44.3. Ще се прилага 20 процентно наказание от мястото за финиширане на наказания борд, като закръглянето е от 0.5 нагоре.

14. НАГРАДИ
14.1 Ще бъдат раздадени награди на класиралите се на първо, второ и трето място в отделните дисциплини.

15. ОТГОВОРНОСТ
15.1 Всички състезатели участват в Регатата изцяло на свой риск и отговорност.
15.2 Организаторите и което и да е лице, участващо в организацията и провеждането на Регатата няма да носи каквато и да е отговорност за загуби, щети, наранявания и/или смърт, които могат да възникнат и да се случат на лице или имущество, независимо на вода или суша, по време и/или като следствие от участие в Регатата.
16. ТЕЛЕВИЗИЯ И МЕДИИ
16.1 С подаване на заявка за участие, всички състезатели предоставят на  организатора правото да заснема, показва, съхранява и разпространява всякакъв филмов и снимков материал, фотографии и др. включително и на цифрови носители, заснети по време на проявата и включващи изображения на съответните състезатели и/или яхти.

17. ЗАБРАНЕНИ ВЕЩЕСТВА
17.1 На всички състезатели се напомня, че съобразно правилата на ISAF свързани с използването на забранени методи и вещества, тестуване за наркотици може да се извърши по всяко време на събитието.

18. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
18.1  Свободни места  в хотели и друга полезна информация: Христо Нешев,тел.: 0887 674025
18.2 Превозни средства  може да паркирате по време на събитието в близост до регатния офис на проявата
Организационен комитет

Кайтсърф хидрофоил

май 7th, 2016

За близо десет години hidrofoil завладя почти всички сърф спортове, първо мина през сърфа, Laird Hamilton е един от легендите в този спорт който отдели много време на тази иновация и засне много видео клипове как язди големи вълни с surf-hidrifoil. После подводното крило мина и през kiteboarding, много от кайтърите които караха crose race се прехвърлиха към новата мода, вече се организират и много състезания с hidrofoil. Някой даже се пробват да правят и freestyle трикове и mega loop-пове, за нас това е да скакаш с гардероба от вкъщи ;),  но всеки си избира кое му дава повече адреналин.
Преди няколко месеца видяхме и първите опити на windsurf foil, но в края на миналата седмица видяхме нещо много различно. Padle hidrofoil на Naish, това е толкова различно и впечатляващо,  че все едно виждаме hoverboard-а на lexus само че на вода.
Във видеото ще видите 6 кратният световен шампион по Padle Kai Lenny как супер елегантно и сякаш без гравитация се движи над водата с иновационния Padleboard foil на Naish.
За да стои над вода на новият фойл padle-board не му трябва много голями вълни, което го прави доста привлекателен за всички фенове!

Очакваме в близко време при една разумна цената това да стане хит в магазините за сърф екипировка.

Прозрачна кайт-дъска от Aroona

април 30th, 2016

all transparent kiteboardЗа 15 години, откакто кайтсърфингът нашумя, видяхме какви ли не дизайни и модели на дъски, дори последните 2-3 години все по-често виждаме и foil-kite, но наистина сме си мечтали да пробваме абсолютно прозрачна дъска. Това вече е факт,  изработената за Aroona и единствено падовете и страповете не са прозрачни. 😉
Ако караш такъв кайтборд усещането ще е все едно си без дъска,  единственият голям минус ще е, ако влезеш с нея в бурно море с големи вълни – изтървеш ли я, много трудно ще я намериш.
Дали характеристиките на дъската са добри не знаем,  но определено е много ефектна и искаме да я пробваме. :)

Кратко видео на Aroona KTR Clear Board

Прогноза за времето – Windyty

март 28th, 2016

Крайно време беше някой да направи добра визуализация на прогнозата за времето. Новият сайт Windyty прилича на сайт от бъдещето като го сравним с windguru, windfinder и разни други подобни. Както повечето сайтове за прогнози за времето и вятъра Windyty взема данните също от NOAA, но ни ги показва с фантастична анимация обхващата цялото земното кълбо.
Картите които може да видите са 5: облачност, температурата, атмосферно налягане, дъждовност и най-важното за всички кайтсърфисти, уиндсърфисти и чисти сърфисти – вятъра.

windyty

Прогнозата която се зарежда е за 14 дни, а от опцията за височина може да заредите какъв ще е вятъра до 13.5km, но сърфистите най-много се вълнуваме от вятъра на земята, затова и surface е маркирана по подразбиране.
Друга интересна опция е че има click map прогноза и когато изберете мястото за сърфиране освен че се отваря детайлна прогноза, показват се и всички налични уеб камери в близост до спота.
Windyty напълно си заслужава място във вашият букмарк, вече има апликация за Android (може да я потърсите в GooglePlay), скоро трябва да бъде пуснат ап и за Iphone.

KingOfTheAir кайтсърф състезание в Cape Town

февруари 12th, 2016

Преди няколко дни завърши дългоочакваното кайтсърф състезание на RedBull в Cape Town KingOfTheAir 2016. Вятъра не беше брутален и нямаше невероятни скокове с висока над 20-22метра, но и при този условия се получи перфектно състезание, имаше фантастични скокове с megaloop, KGB, back mobe, handle pass, board off … к’вото се сетиш, всичко имаше, естествено и много здрави бомби с по 4-5G. 😉

Credits: Ydwer van der Heide/Red Bull

На призовите места се класираха:
1. Aaron Hadllownorth kiteboarding, ion
2. Kevin Langeree – naish, o’neill
3. Jesse Richman – naish, skycatch

Credits: Ydwer van der Heide/Red Bull

Видео highlight от RedBull – KingOfTheAir:

Систезанието от финалния ден (5часа) може да изгледате със супер качество ON DEMAND

Водна супер шанса на BSR Cable Park

август 7th, 2015

Всеки ден може да няма достатъчно вятър и големи вълни за практикуването на любимите ни водни спортове сърф, кайтсърф и уиндсърф. Но затова пък са измислени кабелните уейк паркове, където по цял ден може да се размазваш от удоволствие.
С много лятно настроение за предстоящата отпуска ще ви зареди видео клипа от Royal Flush в невероятното място за забавление в летните жеги BSR Cable Park @ Waco|Texas, музиката е на ODESZA „Memories That You Call“.
Пожелаваме ви много ветровити дни.  😉

Alexander Bachev взе 3 място европейското – formula kite

юли 14th, 2015

​На завършилото през изминалия уикенд kitesurf състезание, организирано от TheKiteBar в San Francisco, нашата кайт-гордост от екипа на SurfPM Zhecho Mavrodinov завърши на престижното 5 място в дисциплината HangTime. При една от гонките имаше и опит за преодоляване на земното притегляне посредством висока желязна шамандура, виновника беше смъмрен, а Жечо се отърва само с пет скъсани линии.

Но по-важната новина е, че друг наш сънародник и голяма млада надежда Alexander Bachev се класира на 3 място сред много голяма конкуренция в дисциплината formula-kite на европейското състезание U21, провело се през месец юни в Италия. :)

Тruewetsuits – уникален неопрен от Quicksilver

април 29th, 2015

Когато си един от големите в бизнеса, може да си правиш разни експерименти. Култовата марка Quicksilver с годините доказаха, че могат да диктуват модата в сърфинга и преди време анонсираха, че ще пуснат първия официален неопрен Тrue wetsuits, с който може да ходиш на работа или да излизаш на срещи и между другото – може да караш и сърф в морето.
Не е лъжа! Неопренът е с дебелина 2мм и е направен с най-модерните технологии, има го в три варианта Black, Navy, and Tuxedo, цената му е ¥300,000, което е приблизително 2400$ но засега се продава само в японският сайт на Quicksilver (http://truewetsuits.jp).


Video – True wetsuits by Quiksilver

Официалният неопрен все още може да се ползва само от сърфистите, за кайтсърфинга и уиндсърфинга ще трябва да се мисли нов дизайн, че някак си не върви да си намачкаш ризата и сакото като си сложиш трапеца.
Ако искаш всички мацки по плажа да гледат само теб – Truewetsuits е точно за теб! 😉

Richard Branson стана основен спонсор на PKRA

април 14th, 2015

Случи се възможно най-хубавото нещо в света на кайтсърфинга – един от многогодишните фенове на този екстремен воден спорт сър Richard Branson миналата седмица приключи преговорите с асоциацията на професионалните кайтсърф състезатели PKRA и подписа дългогодишен договор за спонсорство. Не за наградни фондове на няколко състезания, а Virgin да е официален спонсор на PKRA!


Договорът може да е 5, 10 и повече години, от което любимият ни спорт ще стане още по-известен и търсен. Заради Richard Branson – Virgin и начина, по който ръководи фирмите си „Върджин Атлантик Еъруейс“, „Върджин Мобайл“, „Върджин Интерактив“ и „Върджин Галактик“, скоро наистина може да очакваме бум в кайтсърфинга: повече състезания, повече зрители на плажа и пред телевизорите, по-големи наградни фондове, фирмите за кайтсърф екипировка като RRD, Cabrinha, Best Kiteboarding, North Kiteboarding, Shinn, Nobile, Ocean Rodeo, Naish, Liquid Force … ще се стремят да вадят все по-добри модели и като цяло спортът ще се развива още по-бързо. След тази силна подкрепа на Richard Branson към PKRA може и да звучи като мечта, но кайтсърфингът може настина да влезе в олимпийските спортове, но дано не е само с “Course Racing”, нека е с “FreeStyle” че да не се губи зрителския интерес.

2015 dakhla freestyle kitesurf

Новият сайт на Prokitetour е vkwc.com

Календар на всички състезание през 2015 на Virgin Kitesurf World Championships:

Dakhla Kitesurfing World Championships

Dakhla, Morocco – 23 to 29 March

Leucate Kitesurfing World Championships
Leucate, France – 18 to 26 April

Egypt Kitesurfing World Championships
*Planned – Egypt 1 to 31 May

Cabarete Kitesurfing World Championships
*Planned Dominican Republic 1 to 30 June

Costa Brava Junior Kitesurfing Cup
Costa Brava, Spain 26 Jun to 2 July

Tarifa Kitesurfing World Championships
*Planned Spain 1 to 31 July

Fuerteventura Kitesurfing World Championships
*Planned Spain 1 to 31 July

St. Peter Ording Kitesurfing World Championships
St. Peter Ording, Germany 21 to 30 August

Brazil Kitesurfing World Championships
*Planned Brazil 1 to 30 September

Argentina Kitesurfing World Championships
*Planned Argentina 1 to 31 October

Hainan Kitesurfing World Championships
*Planned China 1 to 30 November

Cape Town Kitesurfing World Championships
*Planned South Africa 1 to 31 December

Още информация къде може да гледате на живо професионалните сърфисти и новини за предстоящите състезания ще намерите в сайта на VKWC.