Интервю с КайтСърф шампионa за 2011 – Жечо Мавродинов

Интервю с трикратния шампион на България по КайтСърфингЖечо Мавродинов след последното републиканско състезание за тази година, провело се в Приморско.

Доволен ли си от организацията на Шампионата за 2011?
Организацията беше добра, дано липсата на вятър в дните на състезанията тази година не демотивира организаторите за следващата година. Оказа се, че от всички ветроходни спортове, нашият  е най-капризен относно силата на вятъра.

Необходимо ли е Националното първенство да бъде провеждано и занапред в България, предвид факта, че тук цари почти постоянно безветрие?
Ако федерацията позволява такъв вид състезания да се провеждат извън територията на България, ще бъде доста добре. При наличието на по-силен и постоянен вятър ще е и доста по-атрактивно за зрителите. Жалко, че при нас нямаше достатъчно силен вятър на състезанията тази година и не можа да се проведе freestyle дисциплината, която  най-реално определя нивото на всеки състезател.

Какво ще кажеш за конкуренцията в кайтсърф състезанията? Засилила ли се е през последните години?
За последните 2-3 години нивото на състезателите в България се е вдигнало сериозно, което е нормално, при условие , че броят на самите кайтсърфисти се е увеличил значимо. Поморийската бригада е набрала сериозна скорост – нямат спиране. 😉

Какво е нивото на българския кайтсърф в сравнение с този в Турция или света? И ще стигнем ли някога нивото на някой от топ 10 в света?
Топ 10 надали ще стигнем някога, но с Турция може да се борим.

Каква е ролята на спонсора в развитието на състезателите?
В кайтсърфинга всяка година има сериозно развитие в оборудването, така че е важно да си с по-ново оборудване, а при наличието на спонсор това става по-достъпно. Но нека не забравяме, че в края на краищата вятърът и уменията на състезателите са най-важни. Искам да доживея да видя някой български състезател, на който ще му плащат да пътува, за да тренира.

Ти имаш ли личен спонсор? Какво ще ни кажеш за него?
Личен спонсор ми е SurfShopBurgas.
Surfshopburgas е най-големият вносител на кайтсърф и уиндсърф екипировка в България. Предлага повечето от най-големите световни марки. Благодарение на големия асортимент в магазина спортът става много по-достъпен за всички, които са решили да го практикуват. Винаги има в наличност най-новите модели на хвърчила, дъски, неопрени и т.н.

Къде е твоята сила – hangtime, freestyle или course race?
При организирането на състезанията Ветроходната федерация набляга на course racе, понеже такова е изискването на Световната организация. Там се представям добре. Hang time (най-много време във въздуха) тази година не успя да се проведе поради лиса на вятър, ще видим догодина. За freestyle е сложно оценяването, понеже триковете, които правим, се виждат трудно от хора, които всъщност не могат да ги правят. Да се надяваме догодина да има най-после и едно състезание по freestyle. Иначе за freestyle имам още доста да тренирам. 😉

Кой трик те затруднява най-много в последно време – с други думи, къде правиш най-големи бомби? 😉
На всички трикове се правят бомби. Дори и на най-простите. Особено, като си направил 3-4 месеца почивка, влизаш да караш като невидял с адреналин на макс и ако не се очистиш първите 2 дни от сезона, значи сезонът ще е добър ….. 😉

Кое е най-важното, за да се развиваш като кайтсърфист – да си „перде”, добрата екипировка или талантът?
Не мисля , че да си перде помага. Желание се иска – това е !

И като казахме „перде”, какво ти е мнението за начинаещите кайтсърфисти, тяхното безсмъртие и особено животът на околните (да не забравяме прецаканото оборудване!!!)?
Съветът ми към начинаещите е да си намерят инструктор и да вземат малко кайт сърф уроци. Това определено спестява доста време и пари.  Ако не ги е грижа за тях самите, нека се замислят за другите хора на плажа и поне да си направят труда да научат какво е подветрен и какво е надветрен.

Имаш II степен на IКО инструктор и от няколко години даваш уроци. Какво ще кажеш на всички, които искат да практикуват този екстремен спорт? Към какъв учител трябва да се насочат? Защото знаем, че 90% от инструкторите в БГ са самозванци?
Определено има значение колко опит има инструкторът. Има и много самозванци, понеже отстрани изглежда доста лесно да учиш някой да кара кайтсърф, но нека не забравяме, че по време на курса инструкторът е отговорен, ако нещо се случи. А при кайтсърфа лошите неща се случват много бързо.

Какъв ти е съветът към начинаещите кайтсърфисти, които тъкмо са путкарали :) и мислят, че са хванали Господ за шушляка?
Да го пуснат, че този шушляк доста дърпа.

Любимата гозба на мама?
Сърми лозови и мамалига (качамак).

Като казахме ядене, обичаш ли Balyk Ekmek и какво ядеш най много като си на о.Gökçeada?
Ядем всичко, без агнешко. Така и не свикнах да ям агнешко. Иначе балък екмек за 5 лири помага много на силните прогнози. :)

Обикалял си доста по света, кой е любимият ти спот? (Опитай се да се вместиш само в 2-3 изречения-бел.ред)
Е спор няма, Гьока си остава класика. Няма друго такова място. Ще видим само до кога ще се задържи така.

А марка екипировка, кое ти лепне най-много?
North Kiteboarding разбира се. North дава крилеееееееееее.

Заради поредната шампионска титла, не мислиш ли, че е редно да почерпиш всички с bir dondurma karadut?
Еми то от работа време за дондурма  не остава. 😉

Какво правим, какво пишем – все към турския ходим! Кажи ни любима турска фраза от сорта на легендарната фраза на Снайпера „Bir tokat, patlajan goz, djandarma problem”.
Мога да добавя и друга легендарна фраза на Доктор Каблешков:  „Тирбушон варму”, той си знае…..

Като заговорихме на турски, би ли казал какво е положението на Gökçeada: нашествието на румънците, Volkan и неговите „свежи” идеи и изобщо за анархията на острова?
Ммм да, Волкан иска да стане монополист на wave спота, но ние се борим сериозно да направим нещо по-добро от това, което той  през лятото. Да се надяваме, че нещата ще се случат и в края на пролетта/началото на лятото ще има едно нормално кайт училище на wave  спота с всички удобства. Стискайте палци и заповядайте в началото на сезона да се отърсите от мъката, която ни наляга през зимните месеци.

Кажи сега, за десерт, сърцето ти свободно ли е, или всички фенки да си режат вените? 😉 Възможен е и отговор „Питай ме некое друго въпросче”
Амии как да ви кажа…… времето ще покаже, ммм дааааа давай следващия въпрос.

Любима секс поза? О, извинявай, това беше за друго интервю! Хехе
Секс ли? – любов, любов да има. И малко вятър от време на време – какво друго му трябва на човек.

Очаквайте скоро и много снимки + кратък пост за кайтсърф трипа на Жечо Мавродинов до Египет | Хургада.

Tags: , , , , ,

Leave a Reply